Manifest de la Xarxa Referèndum 9N

REFERÈNDUM DEL 9 DE NOVEMBRE

PER A CONSTRUIR UN PAÍS MILLOR:
FEM QUE ES PUGUI EXPRESSAR LA VOLUNTAT POPULAR

Les multitudinàries mobilitzacions dels darrers anys a Catalunya, i l’organització de les Consultes populars sobre la Independència entre el 2009 i el 2011, han deixat clar que hi ha un gran suport de la ciutadania al fet de poder decidir col·lectivament el futur del país i d’exercir el dret d’autodeterminació. Una voluntat d’autodeterminació que s’ha vist reflectida en diferents preses de posició institucionals, com la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya (gener de 2013) i la fixació de la data i la pregunta de la Consulta (desembre de 2013), i que, reforçada per les conseqüències socials de la crisi, ha anat creixent com a expressió de la sensibilitat, del compromís d’acció i de l’esperança de sectors importants de la població de poder construir a Catalunya un futur millor des del punt de vista social, polític, cultural i econòmic, en un marc de regeneració i de participació democràtica.

Però, enfront d’aquesta voluntat popular, ens trobem amb el fet que les institucions i les forces immobilistes de l’Estat espanyol s’oposen a aquest referèndum d’autodeterminació sobre la independència de Catalunya i no ens reconeixen aquest dret democràtic. I, d’altra banda, ens trobem amb les declaracions contradictòries de diferents representants polítics catalans segons les quals si el Govern espanyol no s’avé a permetre una consulta es convocaran unes eleccions plebiscitàries. Unes eleccions plebiscitàries que significarien una renúncia incomprensible a l’acte de sobirania que representa la celebració del referèndum, i que obririen una via de dilació injustificada del procés d’autodeterminació mentre es continuarien aplicant polítiques de retallades de greus efectes per a la població del país.

Ens trobem, doncs, en un escenari, en el qual a la legitimitat de la voluntat popular s’hi oposa la negativa al referèndum del Govern i del Congrés espanyols basada en una interpretació restrictiva de la legalitat constitucional. Un escenari en el qual, a més, s’hi interposen propostes que intenten obstaculitzar l’exercici, en un termini de temps i en una forma raonables, de la sobirania nacional que el Parlament de Catalunya ha reconegut explícitament.

En aquesta línia d’exercir la sobirania nacional, partim de la convicció que l’única manera de fer avançar el procés d’acord amb la voluntat popular és la realització del referèndum d’autodeterminació el dia 9 de novembre vinent, tal com van pactar la majoria de forces polítiques del Parlament de Catalunya.

EL REFERÈNDUM ÉS LA CLAU DEL FUTUR

  • Cal un referèndum:

El referèndum és necessari per tal que les mobilitzacions dels darrers temps puguin donar pas al canvi social, polític, econòmic i cultural, que el poble català necessita.Ens cal celebrar un referèndum perquè és l’única manera d’expressar i conèixer de forma democràtica i directa quina és la voluntat popular respecte al nostre futur col·lectiu. Unes eleccions (se’n diguin com se’n diguin) es fan sobre la base de la confrontació entre diferents ideologies i programes polítics, i no es concreten a decidir sobre un sol tema, i per això no poden substituir la força vinculant d’una decisió presa en referèndum. Unes eleccions plebiscitàries substitutòries, amb la promesa d’una posterior Declaració Unilateral d’Independència (DUI), serien, a més, poc creïbles si la proposta ve de qui no ha tingut la voluntat política de convocar i mantenir el referèndum o ha cedit davant la pressió en contra del govern espanyol.

El Referèndum és, doncs, imprescindible per a oficialitzar el procés d’autodeterminació, tant a nivell nacional com internacional. Si no es fa el Referèndum tornarem a estar enfangats en el joc etern de les ambigüitats i les dilacions.

  • Cal que el referèndum:
    • Sigui convocat oficialment per les institucions catalanes (el Parlament i el Govern).
    • Proposi una pregunta clara. Aquest referèndum d’autodeterminació és unívocament per decidir sobre la Independència de Catalunya, i no s’ha de veure distorsionat per la coincidència amb cap altra proposta de consulta oficial diversa que en pugui desvirtuar el sentit.
    • Tingui ressò internacional. Per tal que tingui suport extern, el referèndum ha de ser conegut internacionalment i ha de comptar amb el respecte i la complicitat del major nombre possible de forces socials, polítiques i institucionals d’àmbit internacional.
    • Tingui un reglament que reguli amb claredat i exactitud tot el procés referendari i la interpretació del seu resultat, i que proposi proclamar com a guanyadora, amb tots els efectes pertinents, l’opció més votada entre les proposades.
    • Vinculi políticament les institucions catalanes amb el seu resultat.

ASSUMIM UN COMPROMÍS ACTIU EN DEFENSA DEL REFERÈNDUM

Per totes les raons exposades, assumim el compromís de defensar i contribuir a promoure totes les condicions necessàries per a poder fer efectiu el referèndum d’autodeterminació:

  • Assumim el compromís de donar suport a les institucions catalanes per tal que aquestes convoquin i organitzin, tant sí com no, el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya del 9N.
  • Assumim el compromís permanent de treballar per a evitar que puguin prosperar propostes de claudicació o de dilació que pretenguin obstaculitzar la creació de les condicions adients per a la convocació del referèndum.
  • Assumim el compromís de col·laborar, mobilitzar i ajudar a reforçar les infraestructures necessàries per a la realització efectiva del referèndum del 9N i per al seu ressò nacional i internacional.
  • Assumim el compromís solidari d’associar esforços i de coordinar-nos amb totes les persones, col·lectius, moviments i entitats que es proposen aquest mateix objectiu de defensa del lliure exercici del dret d’autodeterminació, tant a Catalunya com al conjunt dels Països Catalans, i de donar suport a aquelles mesures de desobediència pacífica i d’insubmissió a la legalitat espanyola que, obeint i expressant el mandat popular, es considerin oportunes.

Fem una crida a institucions, moviments, entitats i persones a mobilitzar-se i organitzar- se per a fer efectiu el Referèndum d’autodeterminació.

Per construir un país millor, democràtic, participatiu i socialment just, cal que fem pinya en l’exercici de la nostra voluntat democràtica.

El nostre compromís és contribuir a fer que sigui possible votar el 9N sobre la independència. Volem Votar i Votarem!

Font: http://xr9n.cat/